1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi sona erdi

1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi sona erdi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, modern tıp uygulamalarının bilimsel olarak sonuçlarının tartışıldığını ama geleneksel uygulamaların kenara koyulduğunu belirterek, “Yıllar boyunca bunlarla ilgilenmedik. Artık bu uygulamaları da bilimsel arenada tartışalım, bilimsel çalışmalar yapalım, sonuçlarını kamuoyuna duyuralım, merdiven altından alalım, gerçekten hekimlerin uygulayacağı alanlar haline getirelim istiyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi” sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Alanında uzman birçok bilim insanını bir araya getiren kongrenin İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış toplantısında konuşan Gümüş, 4 bin 200 kişinin katılım sağladığı kongrede, yaklaşık 200’e yakın konunun masaya yatırıldığını söyledi.

Gümüş, tüm dünyanın ilgi gösterdiği uygulamaların kongrede ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

“Hem ülkemizde hem de dünyada olan uygulamaları ülkemizin bilim insanları hem de dünyadan gelen uzmanlar tartıştı. Bundan sonraki süreçte biz bunların artık tartışılmasını istiyoruz. Modern tıp uygulamalarının bilimsel olarak sonuçlarını tartışıyoruz ama geleneksel uygulamaları biraz daha kenara koyduk. Yıllar boyunca bunlarla ilgilenmedik. Artık bu uygulamaları da bilimsel arenada tartışalım, bilimsel çalışmalar yapalım, sonuçlarını kamuoyuna duyuralım, merdiven altından alalım, gerçekten hekimlerin uygulayacağı alanlar haline getirelim istiyoruz. Bugün Çin’de, Almanya’da, Amerika’da, Avrupa’da birçok uygulama halk tarafından kullanılıyor. Bizim halkımız da bazı uygulamaları kullanıyor ancak bunlar ilk defa bu kongrede tartışıldı. Bütün dünya buraya geldi. Dünyada ilk defa yapılan bir kongre bu. Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü kurduk. Bütün bu çalışmaları değerlendireceğiz. Sonuçlarını da bilimsel dergilerde yayınlatacağı ve daha sonra da bunları dünyaya duyuracağız. Bu çerçevede binlerce yıllık geçmişi olan uygulamaları modern anlamda yeniden değerlendirip sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanabiliriz diyorum. Bu bakımdan bu etkinlik bir açılımdır.”

– Sağlık profesyonelleri bu kongrede buluştu

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elif Güler Kazancı da kongrede 63 farklı oturumda, 77’si yabancı, toplam 304 konuşmacı tarafından sözlü bildiri ve 495 poster sunulduğunu belirtti.

Kazancı, 38 farklı ülkeden katılımcının yer aldığını, ayrıca 19 farklı atölye çalışmasına yaklaşık 600 sağlık profesyonelinin katıldığını aktararak, fuar alanında 4 bakanlık, 7 üniversite, 4 eğitim araştırma hastanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 7 sivil toplum kuruluşu, 60 özel sektör temsilcisi tarafından stant açıldığını ifade etti.

Kongrenin, ilk gününden itibaren sosyal medyada önemli bir gündem oluşturduğunu vurgulayan Kazancı, #AnadoluTıbbı# etiketi ile Twitter gündeminde 2. sıraya kadar yükselerek 7 saat 13 dakika TT listesinde kaldığını söyledi.